“The truth is, everyone is going to hurt you. You just got to find the ones worth suffering for.” ― Bob Marley ;)

PONTENG LAGI~

Assalamualaikum.


Omai dear followers.
I'm back! ;)
Hehehehe , hehehehe , hehehehe .
Look at the TITLE. Ponteng Lagi~
Aww , i love to escape from school. It's way better than SLEEPING at school during class. Consider more RUDE. Well, i'm sorry for my absence. Hope teacher didn't mad. Iya lah, saya sudah 2 kali ponteng sekolah sejak minggu lepas. [budak baik yang jarang ponteng ni]. What to do lah . I failed as a science student. Kononlah. HAHAHA! I'm just escaping PHYSICS class je actually. SORRY TEACHER~ I Love you bah! kahkahkah .


Bukan sebab itu. sebenarnya ketidak-beradaan saya di sekolah adalah kerana satu penyakit kronik yang paling Sinonim dalam kalangan pelajar di seluruh dunia. Tidak lain tidak bukan , MALAS ! Sungguh teruk perangai ku kan. [padahal baru berjinak2 mau ponteng. miahahahaha~]

Saya , eh bukan saya sahaja. Ramai orang tertanya-tanya apakah PUNCA utama kemalasan sebigini melanda pelajar? Hmm, mari kita selidik sikit. Ehem ehem , testing buat karangan PENGAJIAN AM ni tapi tidak menjadi.

Well, antara sebab-sebabnya ialah :


1) Pelajar bersikap malas untuk ke sekolah atau kelas tertentu.


2) Pelajar TIDAK MINAT SUDAH UNTUK BELAJAR.


3) Pelajar mempunyai masalah peribadi sehinggakan malas untuk datang ke sekolah tau masuk kelas tertentu.

4) Pelajar terpengaruh dengan pelbagai macam hiburan (khususnya di bandar) lalu malas ke sekolah.

5) Pelajar terpengaruh dengan rakan sebaya yang sudah tidak bersekolah.

6) Pelajar tiada matlamat dalam pembelajaran mereka lalu bersikap tidak mengambil berat terhadap pembelajaran.

7) Masalah kemiskinan keluarga pelajar menyebebkan kekurangan serba serbi lalu malas ke sekolah kerana terpaksa kerja dan sebagainya.

Itulah antara sebab2 yang saya sendiri mengalaminya. Sebagai penyelesaian :

1) Menguatkuasakan peraturan sedia ada berkaitan hal ini di sekoolah.

2) Memberikan tumpuan khusus golongan ini oleh pihak pentadbiran sekolah dan guru-guru kelas.

3) Pihak kaunseling perlu mengadakan satu program khas bagi memulihkan pelajar yang serikali ponteng.

4) Mempelbagaikan KAEDAH MENGAJAR agar pelajar minat ke sekolah.

5) Mewujudkan pelbagai aktiviti Ko Kurikulum yang menarik minat pelajar ke sekolah.

6) Mengwujudkan dan mengaktifkan lagi Program Pembimbing Rakan Sebaya dalam mengurangkan atau mengatasi masalah ini.

7) Pihak sekolah dan PIBG senentiasa dari masa ke semasa secara berterusan berusaha berkerjasama untuk menyelasaikan masalah ini.

8) Semua ibu bapa mestilah mengambil berat dan memberikan perhatian serta kerjasama kepada pihak sekolah untuk mengatasi masalah ini.

9) Seluruh masyarakat seharusnya memberikan kerjasama dalam mengatasi masalah ini...khususnya dari segi mewujudkan SATU BUDAYA YANG MEMENTINGKAN ILMU SERTA MENGGALAKKAN PELAJAR RAJIN ke sekolah
.


Bila kita PONTENG sekolah je orang dah anggap kita ni tak betamadun well yeah i agree a bit but bagi orang macam saya yang just ponteng school and dok umah je bolehkah dikatakan sebagai tak bertamadun? Aww. Lu pikiaq la sendri~ Actually saya cuma dah bosan mau pijak sekolah. Don't know why. Maybe because i'm growing up and need a different place to go. HEHE.


 ~THE END~

Wassalam.
Jumpa lagi.

Salam 1 malaysia, kalau suka sila LIKE~